Leskovac

Leskovac
KONTAKT: 064 35 11 639 i 063 437 931, OD 7 EVRA!

понедељак, 23. април 2018.

LESKOVAC - IZLETIŠTA I BANJE

Planina Kukavica se prostire na južnoj strani od Leskovca, između dve reke Južne Morave i Veternice, sa vrhom Vlainom od 1442 metra nadmorske visine. Posebna je prednost ove planine u podatku da je od Leskovca, kao generatora disperzivnih, izletničkih kretanja, udaljena samo 16 km. Sa njime je spojena linijama prigradskog saobraćaja, velike učestalosti polazaka, i putem sa savremenim kolovozom. Ograničene mogućnosti prihvatanja izletnika u lokalitetu.Mogući prilazi vrhu sa strane Leskovca su iz dva pravca:

Leskovac - Strojkovce - Čukljenik - Vlaina - 28 km i Leskovac - Vučje - vrh Kukavice - oko 40 km.

Postoji mogućnost dolaska na vrh Kukavice i sa strane Vladičinog Hana preko Brestova 22 km.

Na vrhu i u neposrednoj blizini vrha postoje tri objekta: Republički Hidrometereološki zavod Beograd, Planinski dom PSD "Kukavica" iz Leskovca, Hotel "Vlaina" i Srbija šume Beograd Šumsko gazdinstvo Vranje.

Ispred vrha postoji ski staza u dužini od 600 m, širine 100 m, sa prosečnim nagibom od 22 %.

Kukavica je idealno mesto za:

pripreme sportista,
planinarenje i šetnje u prirodi,
seoski turizam,
branje lekovitog bilja.
Značajan je takođe i podatak da je sa ovog mesta, od Vladičinog Hana, moguć i nastavak kretanja u pravcu Vlasinskog jezera. Time se formira kružni turistički put (za izletnička kretanja - u nastavku trasom preko Crne Trave i Vlasotinca na Leskovac), što je značajno i za putnike - turiste.

Sijarinska banja
Sijarinska Banja datira još iz vremena Rimljana o čemu svedoči niz lokaliteta.

Njeno postojanje zabeleženo je i u srednjem veku (na brdu iznad banje i danas stoje ostaci srednjovekovne crkve), ali se najviše razvija za vreme Turaka koji su, u drugoj polovini XVII veka, podigli zidano kupatilo i još dva banjska objekta. Sijarinska Banja je smeštena na obalama reke Jablanice.

Sijarinska Banja je udaljena 52 km od Leskovca i u podnožju je planine Goljak, na nadmorskoj visini od 520 m. Banja je okružena niskoplaninskim masivima čije se visine kreću od 695 m (Stubica) do 1.033 m (Šanac) sa gustom hrastovom i bukovom šumom, koja pokriva 50 km2 okoline. Oni štite banju od vetrova i prodora hladnih vazdušnih masa. Pojava magle nije zabeležena. Klima je subalpska sa mikro-klimatskim specifičnostima. Do Banje se stiže:

autoputem Beograd - Niš - Leskovac,
regionalnim putem Leskovac - Priština,
železnicom (Beograd - Niš - Atina).
Prirodni lekoviti faktori

Banja ima izvore mineralne vode (temperatura od 32 do 72°C). Postoji i radioaktivno-sumporovito blato.

U Banji postoji gejzer vrele vode čiji vodeni stub dostiže visinu od 8m i povremeni gejzer koji eruptira na svakih 10 minuta.

Medicinske indikacije

U banji možete se lečiti od sledećih reumatoznih i drugih stanja:

reumatizam, išijas, lumbago, neuralgije, kostobolja, malokrvnost, plućne bolesti, stomačna oboljenja, bolesti creva, bubrežne bolesti, bolesti jetre i žučne kese, manje srčane mane i od ginekoloških bolesti.

Adresa: Sijarinska banja bb, Hotel "Gejzer", Telefon: 016/859-152.

Pašina česma 
Izletište Pašina česma nalazi se 10 km od Leskovca. Položaj, konfiguracija terena i bogatstvo četinarskom i hrastovom šumom na 86 ha, čini izletište atraktivnim za sport, rekreaciju i lovni turizam. Do izletišta se lako dolazi. Udaljeno je od grada tek nekoliko kiilometara, pa Vaš odlazak do njega može biti i biciklom.

Nalazi se na pravcu puta koji se račva desno od raskrnice "Tri šešira" prema Bojniku, a odmah posle sela Turekovac.

IZVOR: gradleskovac.org

Нема коментара:

Постави коментар

Volite da putujete? Proverite koje su prednosti kombi prevoza

  Kombi prevoz  je prevoz za koji se odlučuje sve veći broj ljudi. Odgovor na pitanje:  Zašto se odlučiti za prevoz kombijem  ležu u prednos...