Leskovac

Leskovac
KONTAKT: 064 35 11 639 i 063 437 931, OD 7 EVRA!

уторак, 12. јун 2018.

LESKOVAC - LOV I RIBOLOV

Јабланички округ обилује веома лепим и богатим ловним теренима који су подељени на дванаест ловишта, укупне површине од око 250 хиљада хектара. Овим теренима газдују ловачка удружења у округу према постојећој расподели. На територији округа постоје још три засебна ловишта под газдовањем ЈП „Србијашуме“. Ловишта су богата и ситном и високом дивљачи.


Од стално гајених врста високе дивљачи у брдско-планинским деловима ловишта, најбројнија је црна дивљач тј. дивља свиња,  док је срнећа дивљач, иако аутохтона, на овим просторима мање присутна.
Од стално гајених врста ситне дивљачи најбројнији и најзаступљенији је зец, а од пернате дивљачи у равничарским деловима ловишта:  јаребица, фазан, препелица, грлица, гугутка и  голуб гривњаш.
Од грабљивица најбројнија је лисица, а последњих година бројно стање вукова стално је у порасту.

SMEŠTAJ KOJI NUDI PORODICA ĐORĐEVIĆ U MIRNOM AMBIJENTU STROGOG CENTRA GRADA, UČINIĆE VAŠBORAVAK NEZABORAVNIM!
PROMO CENE - OD 7 EVRA!
REZERVIŠITE NA VREME
+381 63 437 931

Највећи потенцијал за развој ловног туризма поседују равничарски делови ловишта Јабланичког округа, односно терени богати пољском јаребицом. Ова најатрактивнија аутохтона пољска кока, захваљујући још увек умереном хемијском третирању земљишта, уситњеним пољопривредним парцелама и разноврсним пољопривредним културама, још увек је бројна и није директно угрожена у својим стаништима.
Равничарски предели у округу интересантни су и за обуку паса птичара, а поједина ловачка удружења имају и специјализоване терене за обуку паса.

РИБОЛОВ

Јабланички округ који са својих шест општина лежи на површини од 2771 км2, популарно називају долином пет река. Кроз регију, као главна артерија, од Моминог камена до Доњег Брестовца, протиче Јужна Морава дужином од 63 км, богатећи се притом водама Власине, Ветернице, Јабланице и Пусте реке.
Са истока се у Мораву улива чиста и хладна Власина, која свој 67 км дуг пут почиње са Власинског језера. Са запада се у Мораву, након 75 км тока, улива река Јабланица, а са северозапада 46 км дугачка Пуста Река. Са југа, подно Кукавице, коритом дугим 73 км путује река Ветерница, мигољећи се кроз центар Лесковца, града који представља административни и индустријски центар регије, удаљеног 278 км од Београда .
У водама регије (450 км водотокова и око тридесет акумулација) могу се наћи и уз мало знања и спортске среће уловити скобаљ, мрена, сом, клен, кркуша, шаран, смуђ, штука, буцов, амур, толстолобик, деверика, караш, бабушка, гргеч, беовица, пастрмка, шиљка, шљивар, бодорка… Овим рибарским подручјем газдује Асоцијација ООСР „Ветерница“ Лесковац и ООСР „Власина“ Власотинце у сарадњи са осталим удружењима спортских риболоваца на територији округа. Асоцијација издаје годишње, вишедневне и дневне дозволе за риболов на целом подручју. Риболов је дозвољен са највише три штапа са по две удице по риболовцу.
ИЗВОР:ТОЛ

Нема коментара:

Постави коментар

Volite da putujete? Proverite koje su prednosti kombi prevoza

  Kombi prevoz  je prevoz za koji se odlučuje sve veći broj ljudi. Odgovor na pitanje:  Zašto se odlučiti za prevoz kombijem  ležu u prednos...